В динамичната ситуация след парламентарните избори в страната, Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ даде възможност на българските бизнес лидери да се запознаят по-детайлно с конституционните специфики при трансфер на властта, като организира второ издание от поредицата уебинари „Бизнесът пита“, на тема „Равновесие между парламент, правителство и президент при властови преход?.

Уебинарът се проведе на 27.04.2021 г., с гост-лектор - изтъкнатият преподавател по Конституционно и Сравнително Конституционно право и Зам. декан по международни отношения, дигитализация и виртуална среда на СУ „Св. Климент Охридски“ –  доц. д-р Мартин Белов.

Модератор на събитието беше адв. Виктор Гугушев – Партньор в Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, а панелисти бяха г-н Левон Хампарцумян - Председател на Българския форум на бизнес лидерите, г-н Иван Стайков - Изпълнителен мениджър на „ГЕД“ ООД и член на Управителния съвет на Сдружение на фамилния бизнес – България, и г-н Владислав Михов, Главен мениджър на "Джапан Табако Интернешънъл България".

Доц. д-р Белов направи кратък преглед на конституционната процедура по сформиране на ново правителство и видовете правителства. Той се спря на някои съществени конституционни специфики като сроковете за връчване на мандат и институцията на служебното правителство, която е предвидена в основния закон на малко държави по света.

В рамките на уебинара намериха отговор, както интересните предварителни въпроси на панелистите, така и въпроси от публиката, възникнали в хода на дискусията. По горещата тема  за промяна на настоящата Конституция, доц. Белов коментира, че радикална промяна на Основния закон не е препоръчителна, поради продължителния институционен блокаж, който тя би предизвикала. Разгледани бяха и други актуални теми като предимствата и недостатъците на мажоритарния вот, добри изборни практики, които биха могли да се заимстват от други държави, механизми за ефективно разделение и независимо функциониране на властите, как да се засили реалната контролна функция на неправителствените организации  и др. 

В заключение доц. Белов коментира, че позитивните  реформи в страната зависят от определянето на няколко конкретни визионерски национални приоритети, обвързани с европейската ни идентичност, поддържането на прогнозируема политическа система с конкретни програми към избирателите, и засилена демократизация на гражданското общество.

Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ е юридическа кантора с над петнадесет години опит на българския и международен пазар и активна политика на социална отговорност. С проекта „Бизнесът пита“ компанията цели да развие обществената ангажираност по актуални теми за бизнеса и гражданското общество. Очаквайте скоро и следващите издания от поредицата!