На 28 септември 2023 г., по време на общото събрание на Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП), адв. Виктор Гугушев, бе номиниран и единодушно избран за Председател на Управителния Съвет на Палатата.

Дълго време адв. Гугушев активно е подпомагал кампании, целящи да увеличат колаборацията между бизнесите на двете съседни държави, както в професионално, така и в лично качество. В последните години неговата проактивност в това направление съвпадна с начина, по който БРТПП допринася към реални подобрения в конкурентоспособността на своите членове. Именно единомислието и общите цели станаха повод за гласуването в края на месец септември.

Като един от основни приоритети пред него стои въпросът за приемане на България в Шенген, което ще доведе до изключително подобряване на търговските, социалните и културните прегради пред двете страни.

Считам, че в отношенията между България и Румъния има изключителен потенциал, който все още не е развит напълно. Основна пречка за това е липсата на силна интегрираност между двете държави, което може да се изразява както в липсата на достатъчно сухопътни връзки, така и в наличието на граничен контрол. Това е важен приоритет за Палатата и нейните членове, като аз и новият Управителен съвет ще положим усилия тези пречки да отпаднат“, заяви адв. Гугушев.

На същата дата БРТПП отбеляза и своя 20-ти рожден ден, за което бяха получени множество поздравителни адреси от държавни институции и партниращи организации, които признават огромната работа, която екипът на камарата е извършил за последните две десетилетия.